Tvångstankar och OCD

Besök webbplatsen Besök webbplatsen.

Du som har tvångssyndrom kan besväras av obehagliga och ångestframkallande tankar (tvångstankar) om att du exempelvis har glömt spisen på, att du kan få en smitta eller att saker måste vara symmetriska.
 
För att lindra obehaget tar du ofta till olika beteenden (tvångshandlingar). Vanliga tvångshandlingar är att kontrollera spisen om och om igen, tvätta händerna upprepade gånger eller arrangera saker symmetriskt. Du som lider av tvångssyndrom upplever ofta ett starkt obehag i de situationer där tvångstankarna framkallas.

Typiska tecken
- Återkommande och ihållande tankar/impulser som upplevs som påträngande och meningslösa och som ger uttalad ångest eller lidande.
- Man försöker  att ignorera eller undertrycka tankarna/impulserna eller motverka dem med andra tankar eller handlingar.
- Man har en insikt om att de tvångsmässiga tankarna/impulserna är överdrivna.
- Upprepande av handlingar (t.ex. tvätta händerna, ställa i ordning, kontrollera) eller mentala handlingar (t.ex. bedja, räkna, upprepa något ord i det tysta), som du känner dig tvingad att utföra till följd av någon tvångstanke, eller i enlighet med regler som strikt måste följas.

I OCD ingår även 
- Dysmorfofobi (BDD) - en föreställning att det är något fel med ens utseende som ingen annan ser. 
- Samlarsyndrom (Hoarding) - man har svårt att slänga saker och får kanske ångest när man ska göra det.
- Trichotillomani och Skinpicking - ett överdrivet, plockande eller dragande av hårstrån eller pillande med huden: att dra av hudbitar från fingertopparna t ex.
- Tvångstankar kring sexuell identitet

Det finns hjälp att få om man har OCD!
 
OCD-föreningen i Stockhlm har möten där man kan träffa andra och få stöd. De har även en stödlinje man kan ringa till måndag – fredag 10.00-15.00 tel: Tel: 08-669 30 39
 
http://ocdstockholm.se/

Till startsidan