ADHD, ADD och Asperger

Besök webbplatsen Besök webbplatsen.

Alla dessa tillstånd kallas för Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar eller NPF. Vi som har NPF har en hjärna som fungerar på ett annat sätt. Det är både bra och dåligt. Bra för att man kan ha förmågor som inte alla har, men de kan också kännas jobbiga för en själv.

Vi som har NPF har ofta svårt med t ex:

Uppmärksamhet: Man kanske drömmer sig bort på lektionerna eller tänker på annat. Man blir ofta störd av ljud och saker man plötsligt ser, kanske så mycket att man glömmer bort vad man höll på med. Att läsa läxor kan vara jättejobbigt för att det kommer så många tankar på annat hela tiden. Det kan också vara svårt att ens komma igång med tråkiga uppgifter.

Impulskontroll: När man blir arg kanske man slår innan man ens hinner tänka. Eller säger något som man sen ångrar. Det liksom bara händer.

Samspel: Ibland känner man sig som man var från en annan planet: man förstår inte hur man ska göra för att få kompisar eller vad man ens gör som kompis. Klasskompisar kan bli arga eller ledsna för något man sagt, utan att man förstår varför.

Uttrycka sig: En del av oss har svårt att uttrycka oss både genom att prata och att skriva. Det känns kanske som att man inte får ut det man har i huvudet.

Lära och minne: Vissa saker fastnar bara inte och man glömmer saker hela tiden.

Motorik: Kroppen kan kännas klumpig och svår att styra. Det kan man känna särskilt på gymnastiken, där man kanske inte kan göra samma saker som andra. Man ser läraren visa, men man förstår inte hur man ska få sin egen kropp att göra det.

DET ÄR INTE DITT FEL!

Det viktigaste att komma ihåg är att det inte är ditt fel! Det är bara din hjärna som fungerar på ett annat sätt. Det betyder inte att du är konstig eller fel, och det är jättemånga som har NPF, fast de kanske inte berättar det.

Föreningen Attention jobbar för oss som har NPF och de finns på olika platser i Stockholm. På deras hemsida (se länken ovan) kan du läsa mer om olika diagnoser, hur du söker hjälp och vilket stöd du kan få i deras förening. Det känns ofta skönt att träffa andra som har samma problem och att höra att de känner likadant som en själv. Då känner man sig inte lika ensam om sina svårigheter.

Till startsidan